”S smehom do več kisika”, članek v reviji Preventiva

S smehom do več kisika

Smeh in veselje sta naravno stanje duha. Smeh je znamenje odprtosti za medsebojne odnose. Smeh je poziv za komunikacijo, prijateljstvo in ljubezen. Zato je v vedski kulturi srečna družina opisana kot hiša polna ženskega in otroškega smeha. Smeh je zdravilo in zdravnik hkrati.

Joga smeha spodbuja močno naravno reakcijo, njen osnovni namen pa je izboljšati zdravje. Zdravje izboljšamo s tem, ko s smehom dvignemo raven hormonov sreče – dopamin, serotonin, oksitocin in endorfine.

Joga smeha je zabavna vadba, sestavljena iz gibalno-vokalnih vaj, iger, dihanja in seveda smeha. Temelji na znanstveno dokazanem dejstvu, da naše telo ne loči med iskrenim in igranim smehom. Psihološke in telesne koristi so popolnoma enake. ”Smeh je tudi odlična aerobna vadba: minuta smeha ima enak učinek, kot če bi deset minut tekli ali veslali,” pravi dr. William F. Fry.

Joga smeha je torej odločitev za smeh, za katerega ne potrebujemo razloga niti humorja. V Sloveniji se o njej veliko govori predvsem na področju zdravstva, saj smo ena redkih držav, ki je pod delovanjem Mednarodnega inštituta za smeh Maribor, naredila toliko raziskav o vplivu in učinkih smeha. Gre za skupinsko vadbo, ki vključuje elemente petja, ploskanja, igranja in smejanja. Ko vzpostavimo očesni stik z ostalimi udeleženci v skupini, se smeh slej ko prej prelevi iz igranega v spontanega, saj vemo, da je zelo nalezljiv.

Smeh poveže ljudi med seboj, v skupini si krepimo samozavest in se popolnoma sprostimo. Z glasnim smehom naše telo oskrbimo z več kisika in aktiviramo desno polovico možganov, kar poveča našo ustvarjalnost in kreativnost. To je še posebej pomembno za otroke in mladostnike, pa tudi za odrasle s stresnim načinom življenja. Z jogo smeha se sprostimo, zato se poveča tudi naša delovna učinkovitost, bolj smo zbrani, produktivni, lažje se učimo in krepimo spomin.

Monika Radič, za revijo Preventiva, april 2017

 

0
  0
  Nakupovalna košarica
  Voziček je prazenVrni se v trgovino
  Brezplačno darilo ob prijavi na e-novičke!

  Te privlači svet energij?
  Si želiš globljega stika s seboj?
  Želiš končno zaživeti življenje kakršnega si si vedno želel/a?
  Te zanima, kako lahko to dosežeš?

  Naroči se na e-novičke
  in postani del moje sijoče in srčne skupnosti!

  Ob tem prejmeš DARILO: Meditacijo za odpiranje srčne čakre in več ljubezni do sebe + Meditacijski dnevnik

  Od e-obvestil se lahko odjaviš kadarkoli.
  x