”Smeh blaži stres in depresijo”, članek v reviji Preventiva

OPOZORILO: Prišlo je do napake v tekstu. Dopamin NI stresni hormon!

smeh blaži stres in depresijo

Smeh blaži stres in depresijo

Da je smeh pomemben za zdravje, je znano že tisočletja. Že stari Kitajci so vedeli, da smeh na telo deluje pozitivno. V Grčiji so bolnišnice gradili v bližini gledališč, da so bolniki slišali smeh in občutili veselje, kar jim je pomagalo pri ozdravitvi. Smeh zmanjšuje stresne hormone, kot sta adrenalin in kortizol.

Michael Miller in William F. Fry sta dokazala, da smeh povzroči izločanje endorfinov, ki protivnetno vplivajo na srčno-žilni sistem. Ko se smejimo, se izločajo tudi drugi hormoni, ki dobrodejno vplivajo na telo in razpoloženje. Smeh ima še mnoge dobre druge vplive: zmanjšuje raven krvnega sladkorja, uravnava krvni tlak, pospešuje prekrvavitev, krepi imunski sistem, pomaga pri nespečnosti, povečuje samozavest, krepi ustvarjalnost in spomin. Znižuje fizični, čustveni in mentalni stres, učinkovito odpravlja depresijo in dviguje razpoloženje. Da lahko telesu zagotovimo vse te dobre vplive, se moramo dnevno smejati vsaj  deset do petnajst minut skupaj. Morda se vam to zdi nemogoče, a obstaja vadba, ki nam to z lahkoto omogoča. Imenuje se joga smeha, njen začetnik pa je indijski zdravnik dr. Madan Kataria. Med vadbo se telo popolnoma sprosti, s pomočjo smeha izdihnemo ves odvečni ogljikov dioksid in tako vdihnemo več kisika. Po vadbi se zato počutimo prerojeni in napolnjeni z energijo. Smeh nas napolni z radostjo, srečo, veseljem, učinke pa lahko čutimo še nekaj dni po vadbi.

 

Monika Radič, za revijo Preventiva, januar 2017

 

 

0
Kontaktirajte me
Kontaktirajte me
Vpišite svoje vprašanje
Povezujem...
Spodaj prosim vpišite vaše vprašanje. Odgovorila vam bom v najkrajšem možnem času.
Naši operaterji so zasedeni. Prosimo poskusite kasneje!
:
:
:

Podatki, zbrani s tem obrazcem, se uporabljajo za komunikacijo z vami. Če želite več informacij, preberite splošne pogoje uporabe spletnega mesta Sijem.si
Za pogovor v živo, vpišite svoje podatke.
:
:
Ta pogovor je zaključen
Brezplačno darilo!

Prijavite se na moja e-obvestila in prejmite DARILO, ki vam lahko v 30 dneh spremeni življenje: Plakat z orodji Access Consciousnessa + članek z napotki, kako orodja uporabljati.

Od e-obvestil se lahko odjavite kadarkoli.
x