Ali ste vedeli, da smo se približno petdeset let nazaj smejali več kot 18 min dnevno, danes pa se smejimo manj kot 6 min? Pomislite, kdaj ste se nazadnje iskreno od srca nasmejali do solz?

Danes, včeraj ali je že toliko časa od tega, da se ne spomnite več? Spomnite se občutkov, ki vas prevzamejo, kadar se smejite na ves glas in vas od smeha boli trebuh. Si želite, da bi bilo takih trenutkov v vašem življenju več?

Za trenutek se vrnimo v svoje otroštvo. Zagotovo imamo v spominu vsaj en dogodek, ko smo se kot otroci brezskrbno smejali na ves glas. Nismo se obremenjevali s tem ali je nekaj dejansko smešno ali ne. Pogosto smo se smejali kar tako, brez razloga in brez sramu ob tem. Kako smo se takrat počutili? Bili smo veseli, nasmejani, zdravi ter polni energije, življenja. V bistvu smo takrat počeli ravno to, kar je danes namen joge smeha. Potem pa smo z odraščanjem nekako počasi pozabili na tisto pristno otroško radost. Ker zdaj si odrasel in je ”neodgovorno” in ”nesprejemljivo” da se kar tako smejiš.

Slišala sem tudi primere, ko so otroci v šoli dobili opomin zaradi glasnega smeha (in to med odmorom). Če se v javnosti preglasno smejiš, si že tarča pomenljivih pogledov. Današnja družba in mediji naš vsakdan skrbno polnijo z veliko mero strahu, skrbi, negativno energijo in to je privedlo tako daleč, da je glavni povzročitelj vseh bolezni današnjega časa ravno stres. Vse več je depresivnih ljudi, vse manj pa nasmejanih in srečnih. In prav zdaj, ob poplavi vseh žalostnih dogodkov, ki se dogajajo po svetu, je še toliko bolj pomembno, da ne dopustimo, da kolektivna zavest strahu vpliva na nas. Vsak dan se namreč dogajajo tudi lepe in čudovite stvari. Če mediji o njih ne poročajo, še ne pomeni, da jih ni. Vse je le stvar percepcije vsakega posameznika in če se odločimo, da se bomo osredotočili na bolj pozitivne stvari, bo naše življenje zagotovo srečnejše.

In prav to, je glavni motiv tudi pri jogi smeha. Preprosto se ODLOČIMO za smeh. Brez humorja, brez šal, brez razloga. Koncept joge smeha namreč temelji na znanstveno dokazanem dejstvu, da naše telo ne loči med iskrenim in narejenim smehom. Psihološke in telesne koristi so v obeh primerih enake. Da pa bi jih lahko našemu telesu zagotovili, se moramo smejati vsaj 10-15 min skupaj. Smeh mora biti glasen in mora prihajati iz trebušne prepone.

Dihanje je za naše življenje ključnega pomena. Ko smo pod stresom, je naše dihanje plitko. To pa v našem telesu povzroči še več stresa, zato je pomembno, da se naučimo pravilnega globokega dihanja. Najlažji način za pravilno vdihovanje in izdihovanje pa je smeh. Na ta način iz telesa izdihnemo ves odvečni zrak, ki vsebuje več ogljikovega dioksida in tako vdihnemo več kisika, s tem pa pljuča napolnimo z novo svežo energijo. Joga smeha je zato edinstvena vadba, ki združuje smejalne vaje z dihalnimi vajami joge. Smejalne vaje nas spodbudijo k smehu, dihalne vaje, pa nam pomagajo vnesti več kisika v telo in možgane, zaradi česar se počutimo popolnoma prerojeni in polni energije. Pri jogi smeha je vsaka skrb, da se ne bi smejali popolnoma odveč, saj je smeh kot vemo nalezljiv in se v skupini kaj hitro lahko spremeni v neustavljiv krohot.

Začetnik joge smeha je zdravnik dr. Madan Kataria iz Indije, sedaj pa se vadba izvaja že v več kot sedemdesetih državah po svetu, med drugim seveda tudi pri nas. Ravno Slovenija, pa je bila po poročanju Montrealskega časopisa The Gazette, uvrščena v sam svetovni vrh glede raziskav o vplivu smeha. Velika zahvala za to gre Mednarodnemu inštitutu za smeh Maribor, ki deluje pod okriljem Simone Krebs. Raziskave so pokazale, da redna vadba joge smeha krepi imunski sistem, uravnava krvni tlak, znižuje nivo glukoze v krvi, kar je odlično za diabetike, znižuje nivo kortizola (stresnega hormona) in sprošča endorfine (hormone sreče). Prav tako znižuje fizični, mentalni in čustveni stres in dviguje razpoloženje. Pospešuje cirkulacijo krvi in je odlična aerobna vadba (dr. W. Fry je dokazal, da je 1 min smeha enaka 10 min teka ali veslanja). Zaradi mnogih pozitivnih zdravstvenih učinkov na telo, se pri nas joga smeha izvaja v številnih domovih za starejše, vpeljana pa je bila tudi na oddelek za dializo v ljubljanski Klinični center.

Joga smeha zato ni le neka čudna vadba, kjer izvajamo smešne vaje, temveč je vadba, ki nam lahko resnično spremeni pogled na življenje. Poleg fizičnega zdravja pripomore tudi k temu, da postanemo bolj umirjeni, radostni, izboljšajo pa se tudi naši partnerski, prijateljski in poslovni odnosi.

Vizija Madana Katarie in joge smeha je širiti svetovni mir skozi smeh. S pomočjo smejalne vadbe razvijemo toleranco, odpuščanje, radodarnost in občutimo srečo ter brezpogojno ljubezen. V jogi smeha temu pravimo ”koktejl radosti,” ki ga v tem času še kako potrebujemo. Nadenimo si nasmeh in z njim osvetljujmo tudi druge.

“Ko se smejiš, se spremeniš. In ko se spremeniš, se prav tako spremeni svet okrog tebe.” (Madan Kataria)

Monika Radič, objavljeno 18.11.2015 v spletni reviji Caelle

0
  0
  Nakupovalna košarica
  Voziček je prazenVrni se v trgovino
  Brezplačno darilo ob prijavi na e-novičke!

  Te privlači svet energij?
  Si želiš globljega stika s seboj?
  Želiš končno zaživeti življenje kakršnega si si vedno želel/a?
  Te zanima, kako lahko to dosežeš?

  Naroči se na e-novičke
  in postani del moje sijoče in srčne skupnosti!

  Ob tem prejmeš DARILO: Meditacijo za odpiranje srčne čakre in več ljubezni do sebe + Meditacijski dnevnik

  Od e-obvestil se lahko odjaviš kadarkoli.
  x