Intervju z Moniko Radič o Jogi smeha, Nina Rapilane Obran, Projekt življenje

Pred kratkim sem se udeležila brezplačne vadbe joge smeha pri Moniki Radič, certificirani vaditeljici joge smeha, voditeljici meditacij, reiki mojstrici in učiteljici. Na vadbi sem se fantastično zabavala, zato sem izkoristila priložnost in Moniko povprašala o tej zabavni, a nepoznani vadbi.

 

Monika, pozdravljena! V okviru 1. Art Expa, največjega kulturnega dogodka svoje vrste v Sloveniji, boste dne 23. septembra vodili vadbo joge smeha. Kaj sploh je joga smeha?

Joga smeha je prav posebna vadba, pri kateri s pomočjo smejalnih vaj in z elementi petja, ploskanja in igranja aktiviramo smeh. Joga smeha temelji na znanstveno dokazanem dejstvu, da naše telo ne loči med iskrenim in igranim smehom. Fizični in psihološki učinki so v obeh primerih enaki. Zato se torej vadba joge smeha začne z odločitvijo za smeh, ki pa se v skupini slej ko prej ravije v pristen in iskren smeh. 🙂

Kako ste se vi srečali z jogo smeha?

Jaz se že vse svoje življenje najraje od vsega smejim, vendar nikoli nisem pomislila, da bo smeh postal velik del moje poklicne poti. Ko sem se spraševala o mojem življenjskem poslanstvu, mi je Vesolje nekega večera dalo odgovor. Udeležila sem se glasbene meditacije skupine Shamballa, na kateri je bila prisotna tudi Simona Krebs (moja učiteljica joge smeha). Matej Perih Jagat (glasbenik pri Shamballi) jo je ‘izzval,’ da pokaže nekaj vaj iz joge smeha.

Ko smo se začeli smejati, ploskati, peti in plesati, me je ‘zadelo’. Mojemu partnerju sem takrat rekla: ”Uauu, vse to sem jaz! To je to!” Ko sem prišla domov, sem na internetu takoj poiskala vse informacije glede joge smeha in ugotovila, da izobraževanje za vaditelje joge smeha poteka že čez dva tedna, le nekaj korakov stran od mojega doma. Takoj sem se prijavila in takrat obrnila nov list v svojem življenju. 🙂

Kaj imata skupnega joga smeha in umetnost?

Lahko bi rekli, da sta oba stara toliko, kot je staro človeštvo. Da je smeh pomemben za zdravje, je znano že tisočletja. Že stari Kitajci so vedeli, da smeh na telo deluje pozitivno. V Grčiji so bolnišnice gradili v bližini gledališč, da so bolniki slišali smeh in občutili veselje, kar jim je pomagalo pri ozdravitvi. Smeh in humor sta vedno bila in vedno bosta pomembna spremljevalca različnih umetnostnih vej, kajti smeh je tako kot umetnost izraz naše duše.

Izvajate pa tudi redne vadbe joge smeha. Nam lahko poveste kaj več o tem? Kaj o vadbi pravijo udeleženke in udeleženci?

Vadbe joge smeha potekajo dvakrat mesečno v prostorih Micelija, na Štihovi 5 v Ljubljani (Zupančičeva jama). Skupinica je majhna, a polna srčnih oseb. Ko se zberemo skupaj, je dvorana vedno polna glasnega smeha. 🙂 Kadarkoli se nam lahko pridruži kdorkoli, ki si želi, da je njegovo življenje bolj pozitivno. Na vadbah se imamo res super, udeleženci pa so popolnoma navdušeni. Njihove izjave si lahko preberete tukaj.

Za koga je joga smeha primerna? Kakšne pozitivne učinke lahko pričakujemo od nje?

Joga smeha je primerna za vse ljudi vseh starosti, ki si v svojem življenju želijo več smeha in pozitive. Sestavljena je iz smejalnih in dihalnih vaj, ki močno znižujejo raven stresa, pomagajo odpraviti depresijo, uravnavajo krvni tlak, znižujejo krvni sladkor, izboljšujejo spomin, krepijo kreativnost itd. V telo vnesemo več kisika, zaradi česar se počutimo polni energije in popolnoma prerojeni. Pri jogi smeha se izločajo endorfini, ki so naravno pomirjevalno sredstvo, dvigne pa se raven serotonina – hormona sreče. Redna vadba joge smeha nam spremeni pogled na življenje, postanemo bolj pozitivni, izboljšajo se naši odnosi in veliko lažje premagujemo vsakodnevne izzive.

 

Nina Rapilane Obran, Projekt življenje

 

Brezplačno darilo ob prijavi na e-novičke!

Te privlači svet energij?
Si želiš globljega stika s seboj?
Želiš končno zaživeti življenje kakršnega si si vedno želel/a?
Te zanima, kako lahko to dosežeš?

Naroči se na e-novičke
in postani del moje sijoče in srčne skupnosti!

Ob tem prejmeš DARILO: Meditacijo za odpiranje srčne čakre in več ljubezni do sebe + Meditacijski dnevnik

Od e-obvestil se lahko odjaviš kadarkoli.
x